Weetjes

De oudere verwaarloosde risicovoet

In november 2016 werd ik gebeld door een dochter van een toekomstige cliënt of ik alstublieft de voeten wilde verzorgen. De ingeschakelde thuiszorg had geconstateerd dat hier professionele hulp nodig was. Deze cliënt was dementerende en vond het moeilijk de persoonlijke hygiëne te blijven volgen. Wat heel veel voorkomt bij deze groep mensen. Een steuntje in de rug voor cliënt zelf en voor familie konden ze wel gebruiken. Het probleem was echter dat deze cliënt zich erg schaamde voor de voeten en geen pedicure wilde. Ik praatte op de dochter in, dat het voor mij geen probleem was en dat ik dat al vaker had meegemaakt en dat ik dat juist het mooiste vond om te doen. Je ziet werkelijk resultaat van je werk. Daar aangekomen wilde de cliënt de kousen niet uitdoen omdat deze zich schaamde. Na even op de cliënt ingepraat te hebben, besloot deze mee te werken. Bovenstaande foto’s van de voeten trof ik aan. Daarop verzekerde ik de persoon in kwestie dat ik daar wat van ging maken en dat het goed zou komen. Over een half uurtje hoefde deze zich niet meer te schamen voor de voeten. Zie onderstaande foto’s. Foto 1 tot en met 4 zijn van de eerste behandeling en foto 5 en 6 zijn na de tweede behandeling.

Resultaat na eerste behandeling in november 2016.

Resultaat na tweede behandeling in januari 2017. Mooi werk toch?

Certificaat Schimmeldiagnostiek

Op 6-10-2016 was het weer zover. De tweede verlenging van de schimmeldiagnostiek is weer binnen. Met als nieuwe ontwikkelingen dat er biofilms kunnen ontstaan rond schimmel en/of bacteriële infecties waardoor deze moeilijker te bestrijden zijn. Ook is het niet meer noodzakelijk, toestemming van huisartsen te verkrijgen, voor het opsturen van biopten. Deze kosten worden dan voor eigen rekening. Met toestemming van de huisarts gaan de kosten eerst van het eigen risico af en is het aan de verzekering wat vergoed wordt. Het verschil in onderzoek met huisarsten is vaak dat er koh preparaten en kweken naar aanwezigheid van schimmels gekeken wordt. Bij de pedicure met schimmeldiagnostiek wordt er naar het dna van de schimmel gezocht in het laboratorium van het St. Radboud in Nijmegen. Het dna onderzoek geeft een grotere kans op het vinden van schimmels. Graag geef ik verdere informatie  tijdens de behandeling.

ProCert

ProCert is “Het kwaliteitskeurmerk” van de pedicure waar het voor de consument overzichtelijk te zien is over welke kwaliteiten de betreffende pedicure beschikt.

Klik hier om te kijken naar mijn kwaliteiten.

Basis Pedicure:

Deze pedicure doet alleen basis behandelingen.

Pedicure Plus:

Deze pedicure heeft een diabetische en/of reumatische aantekening waardoor deze pedicure mensen met deze aandoeningen mag behandelen.

Medisch pedicure:

Deze pedicure heeft de bevoegdheid om de volgende voeten te behandelen:
-Diabetisch voeten
-Reumatische voeten
-Oudere voeten
-Spastische voeten
-overige risico voeten

Daarnaast beschikt deze pedicure over de volgende technieken:
-Gel en/of acryl nagels plaatsen ten behoeve van reparatie of regulatie
-Het maken van paddings, drukverlichting dmv vilttechniek
-Ortheses maken van syliconen om langdurig druk te verlichten
-Het plaatsen van nagelbeugels om ingroei klachten op te heffen of te verminderen

Voetbaden bij ontstekingen

Men is van vroeger gewend voetbaden met soda of met  bio tex te nemen.  Daar is men echter van terug gekomen omdat dit de huid teveel ontvet. Een vetlaagje op de huid is juist van essentieel belang omdat juist daar de goede bacteriën inzitten.  Wat moet men dan wel doen? Gewoon een lepel keukenzout is beter. Dit zuivert de ontsteking maar ontvet de huid  niet. Het is ook heel belangrijk dat men het water niet te heet maakt en dat men niet te lang en te vaak in zulke badjes gaat.  Heeft de ontsteking een oorzaak moet deze eerst weggenomen worden.  Daar kan de medisch pedicure uitkomst bieden. Duurt de ontsteking te lang na het weghalen van de oorzaak en het nemen van een aantal badjes ga dan naar de huisarts.

Let wel: Diabetische mensen worden sterk ontraden zulke badjes te nemen.

Schoenen voor lotusvoeten:

Door het omzwachtelen van de voeten van heel jonge meisjes met stroken stof werden de voeten gehinderd in de groei. De wreef werd in de hoogte en de vier kleine teentjes werden naar binnen geplooid. Dat hierbij de voet of de tenen braken was gebruikelijk. De Grote teen bleef vaak recht staan. Het resultaat was dat de voeten zich totaal verkeerd ontwikkelden en dat lopen haast niet meer mogelijk was. Een volgroeide vrouw kreeg voeten van wel 13 tot 15 cm. Een gouden lotusvoetje was zelfs wel 8 cm. Een zilveren lotusvoetje 10 cm en een ijzeren lotusvoetje 12 cm.

Voetbinden was een zeer pijnlijk ritueel waar zelf vrouwen aan konden overlijden door zwellingen, kneuzingen en ontstekingen wat tot bloedvergiftiging kon leiden.

Waarom?

De Chinese mannen zagen dit als een schoonheidsideaal en als sexy. Deze vrouwen konden niet meer normaal lopen en kregen een waggelende manier van lopen. Op een gegeven moment was het zelfs een teken van welvaart, omdat deze vrouwen geen werk konden verrichten en de mannen deze vrouwen dus moesten onderhouden.

Gelukkig is men hier tegen in opstand gekomen en is hier een einde aan gemaakt.