Weetjes

De pedicure tijdens de lockdown: wat mag wel en wat niet?

Wat mag ik nou wel?

 • Wat wél mag: je mag behandelen als er sprake is van huid- en/of nagelaandoeningen. Bijvoorbeeld het verwijderen van overmatig eelt, likdoorns, kloven, ingroeiende nagels, traumanagels en/of hypertrofische nagels. Specialistische technieken zijn gedurende de lockdown toegestaan als ze tot bevordering van genezing dienen (en dus niet als ze worden ingezet voor uiterlijke verzorging);
 • Uiteraard zijn behandelingen van risicovoeten* (door een medisch pedicure) toegestaan. Ook pedicurebehandelingen bij personen met risicovoeten met een Wlz (of Wmo)-indicatie mogen plaatsvinden;
 • Gecontracteerde voetzorg.

En wat mag zeker niet tijdens de lockdown?

 • Behandelingen gericht op uiterlijke verzorging en wellness, zoals bijvoorbeeld het gebruik van gel- en/of nagellak, massage, scrub en/of voetmaskers, vallen niet onder de Wkkgz;
 • Behandelingen van gezonde voeten van fitte mensen die geen hulp nodig hebben.  *Diabetes mellitus, reumatische aandoening, kanker, hart- en vaatziekten, neurologische aandoening, longaandoening, bloedstollingsproblematiek, wondgenezingsproblematiek, verstoorde immuniteit, de oudere voet.

Bij twijfel neem contact op.

Verder wens ik iedereen veel geluk en gezondheid toe naar het einde van het jaar en in 2023.


CORONA

Het onderwerp van de dag. 

Volg daarom de richtlijnen van de GGD en het RIVM

 • Schud geen handen.
 • Hanteer goede handhygiëne. Gebruik desinfecterende zeep of desinfecterende handalcohol.
 • Hoest of nies niet in uw handen.
 • Gebruik papieren zakdoeken en gooi deze weg in een vuilnisemmer met deksel.
 • Houd zoveel mogelijk afstand van elkaar.

Zeg de afspraak af als

 • U een zwakke gezondheid hebt en of een luchtwegaandoening heeft.
 • U in de buurt bent geweest van een besmet gebied.
 • U iemand kent of in contact bent geweest met een besmet persoon.
 • U verkouden bent.

De afspraken worden afgezegd als ik symptomen vertoon.

Verder hanteer ik nog meer hygiëne maatregelen als anders en reken op uw begrip.

In het kader van Sinterklaas, een gedicht gemaakt door Maartje van den Bosch.

GELUKSVOETENSALON
stap voor stap
verdwijnt pijn en ongemak
gevoel in voeten keert terug

voet voor voet
kneden vaardige vingers
ontspanning en balans

teen voor teen
glanzen gelukkige nagels
voeten lopen vol vertrouwen
de wereld in

© Maartje van den Bosch


De oudere verwaarloosde risicovoet

In november 2016 werd ik gebeld door een dochter van een toekomstige cliënt of ik alstublieft de voeten wilde verzorgen. De ingeschakelde thuiszorg had geconstateerd dat hier professionele hulp nodig was. Deze cliënt was dementerende en vond het moeilijk de persoonlijke hygiëne te blijven volgen, een veel voorkomend probleem. Een steuntje in de rug konden cliënt en de familie wel gebruiken. Het probleem was echter dat de cliënt zich erg schaamde voor de voeten en geen pedicure wilde. Ik legde de dochter uit dat dit voor mij geen probleem is. Ik maak dit vaker mee en vind het juist het mooiste om te doen. 

Bij de cliënt aangekomen wilde deze uit schaamte de kousen niet uitdoen. Na even rustig met de cliënt gepraat te hebben, besloot deze mee te werken. Zie hierboven foto’s van de voeten voor de behandeling. Ik verzekerde de persoon in kwestie dat het helemaal goed zou komen. Na een half uurtje hoefde deze zich niet meer te schamen voor de voeten.

Zie onderstaande foto’s. Foto 1 tot en met 4 zijn van de eerste behandeling en foto 5 en 6 zijn na de tweede behandeling.

Resultaat na eerste behandeling in november 2016.

Resultaat na tweede behandeling in januari 2017. Mooi werk toch?


Certificaat Schimmeldiagnostiek

Op 6-10-2016 ontving ik de tweede verlenging van het certificaat schimmeldiagnostiek.

Nieuwe ontwikkelingen:
Biofilms ontstaan rond schimmel en/of bacteriële infecties waardoor deze moeilijker te bestrijden zijn.

Er zijn twee vormen van onderzoek naar schimmels:

Huisarsten kijken met koh preparaten en een kweek naar aanwezigheid van schimmels.
Via de pedicure met certificaat schimmeldiagnostiek wordt in het laboratorium van het St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen naar het dna van de schimmel gezocht. Het dna onderzoek geeft een grotere kans op het vinden van schimmels.
Graag geef ik verdere informatie  tijdens de behandeling.

Het is niet meer noodzakelijk toestemming van huisartsen te verkrijgen voor het opsturen van biopten. Deze kosten zijn in dat geval voor eigen rekening. Met toestemming van de huisarts gaan de kosten eerst van het eigen risico af en bepaalt de verzekering wat vergoed wordt. 


ProCert

ProCert is “Het kwaliteitskeurmerk” van de pedicure. Hier wordt het voor de consument overzichtelijk gemaakt over welke kwaliteiten de betreffende pedicure beschikt.


Basis Pedicure:

Deze pedicure doet alleen basis behandelingen.

Pedicure Plus:

Deze pedicure heeft een diabetische en/of reumatische aantekening waardoor deze pedicure mensen met deze aandoeningen mag behandelen.

Medisch pedicure:

Deze pedicure heeft de bevoegdheid om de volgende voeten te behandelen:
-Diabetisch voeten
-Reumatische voeten
-Oudere voeten
-Spastische voeten
-overige risico voeten

Daarnaast beschikt deze pedicure over de volgende technieken:
-Gel en/of acryl nagels plaatsen ten behoeve van reparatie of regulatie
-Het maken van paddings, drukverlichting dmv vilttechniek
-Ortheses maken van syliconen om langdurig druk te verlichten
-Het plaatsen van nagelbeugels om ingroei klachten op te heffen of te verminderen


Voetbaden bij ontstekingen

Men is van vroeger gewend voetbaden met soda of met  bio tex te nemen.  Daar is men echter van terug gekomen omdat dit de huid teveel ontvet. Een vetlaagje op de huid is juist van essentieel belang omdat juist daar de goede bacteriën inzitten.  Wat moet men dan wel doen? Gewoon een lepel keukenzout is beter. Dit zuivert de ontsteking maar ontvet de huid  niet. Het is ook heel belangrijk dat men het water niet te heet maakt en dat men niet te lang en te vaak in zulke badjes gaat.  Heeft de ontsteking een oorzaak moet deze eerst weggenomen worden.  Daar kan de medisch pedicure uitkomst bieden. Duurt de ontsteking te lang na het weghalen van de oorzaak en het nemen van een aantal badjes ga dan naar de huisarts.

Let wel: Diabetische mensen worden sterk ontraden zulke badjes te nemen.


Schoenen voor lotusvoeten:

Door het omzwachtelen van de voeten van heel jonge meisjes met stroken stof werden de voeten gehinderd in de groei. De wreef werd in de hoogte en de vier kleine teentjes werden naar binnen geplooid. Dat hierbij de voet of de tenen braken was gebruikelijk. De Grote teen bleef vaak recht staan. Het resultaat was dat de voeten zich totaal verkeerd ontwikkelden en dat lopen haast niet meer mogelijk was. Een volgroeide vrouw kreeg voeten van wel 13 tot 15 cm. Een gouden lotusvoetje was zelfs wel 8 cm. Een zilveren lotusvoetje 10 cm en een ijzeren lotusvoetje 12 cm.

Voetbinden was een zeer pijnlijk ritueel waar zelf vrouwen aan konden overlijden door zwellingen, kneuzingen en ontstekingen wat tot bloedvergiftiging kon leiden.

Waarom?

De Chinese mannen zagen dit als een schoonheidsideaal en als sexy. Deze vrouwen konden niet meer normaal lopen en kregen een waggelende manier van lopen. Op een gegeven moment was het zelfs een teken van welvaart, omdat deze vrouwen geen werk konden verrichten en de mannen deze vrouwen dus moesten onderhouden.

Gelukkig is men hier tegen in opstand gekomen en is hier een einde aan gemaakt.